Hubněte zdravě a s chutí
Hubněte zdravě a s chutí
Bonbon boutique
Sladké pokušení
Dle značek

Proč by měl přírodní sladidlo z čekanky používat každý diabetik?

Ing. Ivan Mach, CSc.

zakladatel Aliance výživových poradců ČR, www.nutris.net

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je modře kvetoucí nenáročná kořenová zelenina, která se odedávna pěstuje pro jedlé listy a kořeny nebo roste volně v přírodě. Je zakotvena v dávné historii, protože ji využívali už staří Egypťané a Řekové. Její kořen obsahuje až 20 % inulinu, tedy přírodního sladidla, které má charakter vlákniny.

Čekankový sirup a cukrovka

Právě nestravitelnou vlákninu doporučují diabetologové ke konzumaci nemocným cukrovkou 2. typu, protože jim pomáhá překonat poruchu metabolismu cukrů. Ta spočívá v tom, že nemocní, kterých je u nás už kolem 1,2 milionu, nejsou schopni využít energii z cukrů a škrobů. Ty se jim ve formě krevního cukru podle stupně poruchy metabolismu cukrů hromadí v krvi.

A právě inulin, který nemocného zasytí a přitom nezvýší hladinu krevního cukru jako při konzumaci cukrů a škrobů, působí antidiabeticky. Vláknina v podobě inulinu, dokonce o 30 % více sladivého než řepný či třtinový cukr (sacharóza), tedy pomůže diabetikovi nahradit cukr jako sladidlo (pokrm je oslazen) a přitom se nezvýší hladina krevního cukru (glukózy), kterou by měl diabetik udržovat v normálních hodnotách.  Říkáme, že inulin z čekanky přispívá jednak k prevenci, jednak k dobré kompenzaci tohoto závažného metabolického onemocnění.

Díky sladivosti sirupu se ve stravě „šetří“ sladivé jednoduché sacharidy s vysokým glykemickým indexem, jimiž se obvykle sladí (med, cukr třtinový a řepný apod.), takže se u osob, používající ke slazení čekankový sirup, zvyšuje tzv. glukózová tolerance, která by jinak přirozeně klesala s věkem.

Co čekankový inulin ještě dokáže?

  • Jako tzv. prebiotikum se v tlustém střevě pomocí střevních bakterií mění na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (např. kyselina máselná), které mají známé ochranné antibakteriální, proimunitní a protinádorové účinky na sliznici tlustého střeva, takže jsou prevencí proti obávané rakovině tlustého střeva a konečníku.
  • Má schopnost prebiotické podpory při obnově střevní mikroflóry po použití antibiotik.
  • Jako jiné rozpustné vlákniny (např. pektin z jablek) má schopnost vázat karcinogenní sloučeniny jako např. těžké kovy.
  • Klinické studie ukázaly na prospěšnost podávání inulinu při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě.
  • Jako jiné vlákniny inulin napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.
  • Podporuje vstřebávání vápníku, což lze ocenit při prevenci osteoporózy posilováním mineralizace kostí (a zubů).

Vstříc ověřeným zdravotním a preventivním účinkům čekankového extraktu vyšel i evropský regulační orgán EFSA, který schvaluje tzv. zdravotní tvrzení o potravinách s těmito schválenými zdravotními tvrzeními:

  • Konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami obsahujícími cukr
  • Konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů

Ze zahuštěného extraktu z čekankového kořene lze vyrobit čekankový sirup, chutí i konzistencí zcela připomínající med, který obsahuje pouze 161 kcal energie/100 g, tedy asi 4x méně než med. Vyniká obsahem až 71 % vlákniny, za to výrazně nižším obsahem cukru (5 %) a výrazně nižším glykemickým indexem (GI=5) než jiná sladidla (např. med GI=60). Glykemický index vyjadřuje schopnost cukrů v potravině vstřebávat se do organismu. Čím je nižší, tím se cukry vstřebávají pomaleji, což je pro organismus diabetika, trpícího poruchou vstřebávání cukrů, situace příznivá z hlediska rizika hromadění cukrů v krvi (tzv. zvýšená či vysoká glykémie, která ohrožuje jeho tělesné funkce).

Pro výrobky, jako je čekankový sirup, lze tedy používat tato výživová tvrzení:

  • Se sníženou energetickou hodnotou
  • Se sníženým obsahem cukrů
  • Bez přidaného cukru
  • S vysokým obsahem vlákniny
  • Bez soli

Proto jako výživový poradce doporučuji čekankový sirup používat i nediabetikům jako přírodní nízkokalorické sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí, do domácího pečiva nebo k pečivu (místo medu) atd. bez obsahu jakýchkoliv alergenů (jako je např. pyl v medu) či konzervantů. Čekankový sirup by prostě neměl chybět v žádné domácnosti jako vhodné sladidlo do nápojů, jako je káva, čaj a domácí limonády, dále do domácího pečiva, do zálivek na saláty apod. Přinejmenším proto, že díky vláknině aktivuje střevní mikroflóru a vyvolává pocit sytosti, takže přirozeně omezí chuť k jídlu a současně uspokojí chuť na sladké.