DIA bonbony, bonbony bez cukru
Milujete želé bonbony s příchutí třešní, jahod, pomeranče, lesních plodů, mentolu či eukalyptu? Tyhle bonbony jsou bez lepku, veganské a stoprocentně DIA. Bezlepkové želé bonbony se sladidly bez přidaného cukru si mohou dopřát i lidé s cukrovkou. Jsou krásně měkké, takže se o své zuby rozhodně bát nemusíte. Želé bonbóny jsou s přírodními barvivy, ovocnými koncentráty a přírodními aromaty.
Želé bonbóny
Lahodné bonbóny neobsahují cukr. Sladkou chuť jim dodává sladidlo maltitol sirup, což je cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny a steviol glykosidy. Steviové extrakty mají vysokou sladivost, neobsahují téměř žádné kalorie, chrání před zubním kazem a působí příznivě na cukrovku. Stačí si vybrat oblíbenou příchuť a oddat se lahodné chuti zvoleného druhu ovoce.
Želatinové bonbóny
Želatina obsahuje jen bílkoviny, žádné sacharidy a tuky. Zlepšuje trávení, stav kostí, kloubů i pružnost pokožky, která je pak vypnutá, hladká a pomaleji stárne. Díky zlepšení stavu kloubů želatina snižuje bolest způsobenou artritidou. Pokud k ní přidáte vitamin D, snižuje i osteoporózu. Kvalitnější budou vaše nehty a vlasy. Při obezitě normalizuje hladinu hormonů ve střevech, má antioxidační účinky a redukuje volné radikály, usnadňuje hojení, působí proti zánětům, zlepšuje metabolismus tuků, blahodárně působí při diabetu a může vám pomoci i v boji s nadváhou.
Rozdíly a spojitosti mezi želatinou a hydrolyzovaným kolagenem
Želatina i hydrolyzovaný kolagen pochází se stejných zdrojů, tedy ze zvířecí kůže, kosti, chrupavky nebo šlachy. Mají velmi podobné složení, hydrolyzovaný kolagen má pouze o něco více rozštěpené proteiny. Aminokyseliny jsou tedy v kratších řetězcích, než je tomu u želatiny. Hydrolyzovaný kolagen a želatina se v žaludku dále rozkládá přibližně stejně a využitelnost organismem je velmi podobná. Želatina je rozpustná pouze v horké vodě a tvoří gely, hydrolyzovaný kolagen je rozpustný i ve studené vodě, ale gel nevytvoří.
Proč si dát želatinový bonbón
Strava našich předků byla zcela odlišná, než je dnes. V první řadě se neplýtvalo a lidé si vážili darů fauny a flóry. Pokud se zvíře porazilo, muselo se zužitkovat celé, tedy včetně šlach, chrupavek, kůží a kostí. Nesnědl se jen kus libového masa. Čistý sval zvířete je sice zdrojem kvalitních bílkovin, ale kolagen je v něm obsažen jen minimálně. Želatina je v podstatě denaturovaný kolagen. Povařením tkání bohatých na kolagen v horké vodě získáme želatinu.