Lyofilizované ovoce sušené mrazem
Kouzlo lyofilizace objevili lidé už v Incké říši, kdy díky nočním teplotám v horách dosahujícím nízkých stupňů a nízkého tlaku objevili pomalé vysychání plodin. Díky tomu vydržely potraviny déle a současně byly lehčí na jejich přepravu. V dnešní době se lyofilizuje nejvíce ovoce, zelenina, ale také maso, bylinky, mléko nebo houby.
Co je lyofilizace
Lyofilizace, desikace neboli sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce i zeleniny, zachovává jeho tvar, barvu, strukturu i živiny. Při sušení teplem totiž plody přichází o své živiny, zbarvení, tvar, chuť i aroma. Přichází i o vitamíny jako je A a C či minerály, které se při klasickém sušení teplem rozpadají. Díky procesu lyofilizace zůstane ovoci a zelenině původní chuť, aroma, tvar, struktura a více živin.
Jak probíhá proces lyofilizace
Ovoce či zelena se nejprve zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C. Jedná se o pomalé zmražení, což může trvat i 12 až 35 hodin. Po prvotním zmrazení se plody suší v sušičce a voda se v plodech díky nižšímu tlaku mění na páru. Pak probíhá sušení ve vakuu, které může trvat i několik dní a z ovoce i zeleniny se odstraní až 95 % vody. Následně se sušením postupně zvyšuje teplota a snižuje vakuum. Zbylé molekuly vody se odstraní a v ovoci a zelenině zbude dle druhu jen 1 až 4 % vody.
Lyofilizované ovoce je 100 % přírodní produkt bez přidaného cukru
Sušené ovoce mrazem si zachovává nutriční hodnoty včetně vlákniny, vitamínů a minerálů. Tento 100 % přírodní produkt je bez přidaného cukru, takže si ho můžete dopřát i při redukční dietě. Kvůli koncentraci cukru je třeba snížit množství kusů v jedné porci, což je důležité především pro cukrovkáře. Porce má velikost dlaně. Lyofilizované ovoce si můžete dát ke svačině, na snídaňové kaše i do moučníků.
Výhody ovoce sušeného mrazem
Lyofilizované ovoce i zelenina si zachovává nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny i minerály. Má nízkou hmotnost, stejnou chuť, tvar, aroma i barvu jako u čerstvých plodů a dlouho vydrží. V nepřislazovaném ovoci máte jen 100 % přírodní látky bez přidaného cukru. S lyofilizací se můžete setkat i v oblasti květinářství, archeologie, farmacie a kosmetiky, pro redukci vrásek, akné či drobných pigmentových skvrn.
Jak skladovat ovoce zeleninu sušenou mrazem
Sušené ovoce a zeleninu neboli lyofilizát skladujte v temnu při pokojové teplotě a v uzavíratelné nádobě, do které se nedostane vzduch. Jinak ovoce a zelenina natáhne vlhkost, nebude křupavá, změkne a může se začít kazit. Tak vám vydrží i několik let.